Conservarea coralilor

 Am ales sa scriu in blogul meu despre corali deoarece este o pasiune mai veche a mea. Am citit ceva despre recifele de corali si mi-a placut foarte mult, asa ca as vrea sa va povestesc cate ceva despre conservarea coralilor…mie mi se pare interesant…

În multe părţi ale lumii sănătatea coralilor se află într-un continuu declin de câteva decenii. Poluarea şi pescuitul distructiv produc stricăciuni asupra delicaţilor corali. Nutrimentele care se scurg de pe suprafeţele agricole cauzează înflorirea algelor, ceea ce duce la înăbuşirea coralilor.

Oamenii de ştiinţă au descoperit o mulţime de boli care duc la distrugerea coralilor, multe necunoscute până acum.De asemenea recifele de corali au fost afectate de înălbire, ceea ce înseamnă decolorarea sau pierderea algei, care moare, astfel polipul căpătând un deficit de nutrimente.

În 1979 şi 1980, numeroase incidente de decolorare a coralilor s-au produs în recifele din jurul Okinawa, din Insula Easter, din nordul Australiei şi din Marea Caraibilor. Izbucniri ale albirii s-au produs şi în 1982 şi 1983, atacând recifele din Africa, Indonezia şi de pe coasta vestică a Americii Centrale şi de Sud, iar în 1986 şi 1988 a făcut ravagii în Taiwan, Hawaii, Fiji, Insula Mazotte şi pe întreaga lungime a Marii Bariere de Corali din Australia. Cea mai extinsă decolorare a fost cea din 1998, care a afectat recife din Oceanul Indian, Pacific, Marea Roşie, Golful Persic şi Marea Caraibilor. În unele zone 100% din corali s-au decolorat, iar 70% au murit.Cauza apariţiei decolorării este necunoscută; suspecte sunt poluarea, încălzirea globală şi radiaţiile ultraviolete. Nu s-a dovedit care dintre factori duce la declanşarea decolorării, dar cercetările recente indică una dintre cauze: apa neobişnuit de caldă.

Temperatura optimă pentru creşterea coralilor este între 26-27°C. Temperaturile de peste 29°C produc solicitarea coralilor şi pot ridica rata fotosintezei, astfel producându-se mari concentraţii de nutrimente în ţesuturile coralilor. Polipii solicitaţi pot alunga algele, cauzând decolorarea coralului.

Recuperarea este dificilă. Un recif se poate reface în ani de zile sau poate să nu se mai refacă niciodată. Fără algă coralii nu mai sunt capabili să depună carbonatul de calciu pentru a forma fundaţia recifului. Nu numai coralii, dar şi toate organismele recifului pot să-şi piardă habitatul din cauza decolorării, datorită erodării structurii scheletice a recifului.


 

Advertisements

5 Comments

 1. Tina said,

  May 2, 2007 at 9:58 am

  Super! Pacat ca nu prea exista informare in astfel de probleme care ar trebui sa ne priveasca pe toti… numai ca pe noi, oameii, nu ne intereseaza decat cat de bine da un coral “mort” in vitrina vilei…

 2. Elena said,

  May 2, 2007 at 1:13 pm

  interesant si educativ

 3. florentina said,

  May 2, 2007 at 1:18 pm

  SUPER !!! Ce sa mai spun………….tot ce tine de distrugerea naturii ma afecteaza foarte mult. Daca am face toti ceva, orice, mai putin sau mai mult, cred ca am salva tot ce este in pericol.

 4. loredana said,

  May 2, 2007 at 11:43 pm

  corali sunt intr-adevar una dintre minunile naturii …creeaza un univers propriu ..ar fi pacat daca generatiile urmatoare nu s-ar putea bucura de ei decat in carti sau filme documentare.

 5. Cornelia said,

  May 6, 2007 at 1:07 pm

  Desi nu m-au preocupat niciodata coralii mi se pare un subiect interesant.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: